Over mij

Ik vind het heerlijk om mens en hond samen te zien genieten

Honden en hun magische aantrekkingskracht

Als klein meisje was ik al gek op honden. Ik wees altijd iedere hond aan die ik zag op straat en fantaseerde erover hoe het zou zijn om een eigen hond te hebben. Helaas konden wij zelf thuis geen hond houden, dus ik was altijd stikjaloers op anderen die wel een hond hadden. Maar, ik liet mij hierdoor niet weerhouden. Alle honden uit de buurt liet ik met veel plezier uit, van een Jack Russel Terriër tot een grote Dalmatiër tot weer een werklustig ras zoals de Hongaarse Mudi. Mijn favoriete uitje van de week was de woensdag, dan ging ik naar mijn oma en haar buren hadden een hele lieve Berner Sennenhond. Uren kon ik met hem spenderen en samen met zijn eigenaren wandelden we heel wat af. En ik fantaseerde altijd: ‘Later als ik groter ben, neem ik ook een hond, of twee, of drie, of vier!’. 

Van juriste tot hondenprofessional

In een vlaag van verstandsverbijstering besloot ik om na de middelbare school de studie Rechtsgeleerdheid te gaan doen. Want, daarin is altijd werk, toch? Dan bouw je een goede carrière op en heb je zekerheid van inkomsten, toch? De studie doorliep ik fluitend maar in de zomer voordat ik aan mijn eerste baan begon, wist ik het al. Dit is niet wat ik voor de rest van mijn leven wil. Ik wist bij voorbaat al dat ik er niet genoeg voldoening uit zou halen… Inmiddels had ik een hond, en ik wilde gewoon met hem kunnen wandelen op momenten dat ik dat wilde, bijvoorbeeld op een willekeurige dinsdagmiddag. Als je een kantoorbaan hebt, gaat dat niet… Dus ik besloot; die kantoorbaan is tijdelijk, ik ga later een ‘hondenbedrijf’ starten.

En zo geschiedde! Naast mijn werk deed ik eerst een opleiding tot Kynologisch Instructeur en daarna tot gedragstherapeut voor honden, katten en paarden. Toen eind 2022 mijn leven op zijn kop stond, besloot ik dat 2023 dan echt het jaar ging worden waarin ik mijn eigen bedrijf zou starten. And here we are!

“Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.”

Foss, my dream come true

Na jaren van plannen, dromen, fantaseren en het doorsturen van linkjes naar puppy’s en/of adoptiehonden, was dan eindelijk het moment daar. Ik kreeg groen licht om de fokker van Foss een berichtje te sturen om ‘alleen even te gaan kijken’. Donderdagavond stuurde ik de fokker een bericht, zaterdagavond namen we Foss mee naar huis. Het is niet de manier waarop ik anderen zou adviseren om een hond te nemen, maar wat heb ik een geweldige hond aan hem. Hij is een kruising tussen een Friese Stabij en een Golden Retriever. Hij kan heel duidelijk laten blijken wat hij van iets vindt, al is het maar met een blik. ‘Mee naar huis? Dacht het niet! Ik wil nog graven!’. Hij opende de deuren van de hondentrainingswereld voor mij, waardoor ik me er steeds meer in ben gaan verdiepen en nu sta waar ik sta.

Foss heeft heel lang niet zelf willen eten, wat het trainen ook moeilijker maakte. Toch heb ik manieren gevonden om hem te motiveren en hem allerlei dingen aan te leren. Gelukkig eet hij tegenwoordig wel (HEEL ERG GRAAG), en kan ik hem inmiddels ook met voertjes belonen. Maar de bal blijft favoriet!

Vey, mijn kleine gekke monster

Toen ik toevalligerwijs met de jachthondensport in aanraking kwam, werd ik er gelijk door betoverd: Dat wil ik ook! Het is zo mooi om te zien hoe een samenwerking tussen voorjager en hond kan zijn. Ik ben op zoek gegaan naar een fokker van Golden Retrievers uit werklijnen met wie het goed klikte en die dezelfde visies heeft als ik (bijvoorbeeld het fokken met gezonde ouderdieren, op vriendelijke wijze met je hond omgaan en trainen zonder fysieke correcties, dwang en intimidatie). Deze fokker vond ik in Engeland en zij was zelfs gek genoeg om mij vanaf de 8e week voor 7.5 week in huis te nemen zodat ik de socialisatieperiode van Vey zelf in kon vullen.

Vey is een tante met pit, veel drift en impulsiviteit. Waar ik Foss soms juist moet oppeppen om te trainen, moet ik bij haar eerder zoeken naar manieren om haar kalm te laten zijn/worden. Zo heb ik een beetje van allebei en allebei leren zij mij weer dagelijks nieuwe dingen.

Welzijnsgericht

Ik werk zonder dwang en correctiemiddelen, maar kijk naar hoe de behoeften van zowel hond als baas het best kunnen worden vervuld.

Gediplomeerd

Ik heb erkende opleidingen gedaan en blijf mij bijscholen, zodat jij en ik zeker weten dat ik jullie van het beste advies kan voorzien.

Vertrouwen

Vertrouwen in elkaar en in de hond. Maar bovenal vertrouwen in het proces. Ik bied geen quick fix, maar een duurzame verandering op de lange termijn.

Opleidingen

Cursus
Jaar
Opleider
Postgraduate Clinical Animal Behaviourist
2023
Odisee Advanced Education
Kynologisch Instucteur
2021
Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding- en Opleiding
De Neus van de Hond
2020
Kenniscentrum Argos
Concept trainen reactieve honden
2024
DogsTalkPro
Aggression in Dogs – Michael Shikashio
2024
Doggo.nl